Chat with us, powered by LiveChat

Електронен самолетен билет – Easyjet

Електронният самолетен билет се различава от обикновения с това, че той не се разпечатва на хартия. Цялата информация за пътуването се съхранява в електронен вид в базата данни на авиокомпанията. Сега вече е почти невъзможно да се купи билет на бланка – практически всички билети са електронни.

Какви са предимствата на електронния самолетен билет?

  • Електронният билет се купува онлайн през интернет, без да се налага излизане от дома, при това спестявайки време за пътуване до агенция и закупуване на каса.
  • Такъв билет е невъзможно да бъде изгубен, тъй като той се съхранява в базата данни на авиокомпанията превозвач.
  • Електронният самолетен билет може да бъде закупен от всяка точка на света (стига да имате връзка с интернет) и за всеки един човек (например можете да закупите билет от Париж за майка си, която ще лети от София за Москва).
  • Икономисват се разходите за издаването на хартиен билет.
  • С електронния самолетен билет може да се регистрирате онлайн за някои полети (виж тук: online check in)

Явява ли се електронния самолетен билет официален документ?

  • Електронният самолетен билет е документ, за който се води строга отчетност. Той се съхранява в базата данни на авикомпанията в цифров вид, а на вас ще ви бъде изпратен по имейл, за да бъде отчетен пред счетоводството на компанията, ако пътуването ви е служебно. За отчета ще ви е необходима още бордна карта и протокол за закупения билет, който замества фактура.

 

Особености на часа в електронния самолетен билет

В самолетния билет винаги е посочен часа на кацане и излитане по местно време. За продължителните полети обикновено се посочва часа и датата, ако полетът пристига на следващия ден.

 

Какви документи са ви необходими на летището

Ако не сте се чекирали онлайн, ще трябва да го направите на летището. За целта ще ви е необходим личен документ, понякога искат разпечатан електронен билет (за да се види времето на отпутуване) и въжможно банкова карта в случай, когато самолетния билет не е платен в брой.